Om Sorunda

Vi har erfarenhet sedan 1973 i branschen, och arbetar därför med många fina gamla recept. Sorunda korvfabriks historia sträcker sig över tre generationer, det är därför vi har så bra bra koll på vad som krävs för att lyckas med ett gediget mathantverk!

Illustration Ko

Sorunda Korvfabrik

Sorunda korvfabriks historia sträcker sig över tre generationer, det är därför vi har så bra koll på vad som krävs för att lyckas med ett gediget mathantverk! Idag drivs fabriken av mig, Johan, min mamma Annette och min syster Madde. Egentligen hade jag inte alls tänkt att jag skulle in i våra föräldrars bransch, jag var vegetarian och dessutom hade jag redan bestämt mig för att jag skulle jobba med att bygga hus.

Det visade sig dock att kombinationen av mat, kemi och sälj var riktigt rolig! Dessutom går det att överföra tänket från ett stadigt husbygge till korv: det viktiga är att börja med en riktigt bra grund, fortsätta bygga med kärlek till hantverk och toppa med en fin finish. Det är därför Sorunda korvfabriks korvar idag innehåller endast svenska kvalitetsråvaror, det gäller både för våra korvar med kött och våra veganska versioner.​

Uppstarten av Sorunda

Det började med att mina föräldrar köpte en lanthandel i Sorunda och där byggdes upp en mindre korvfabrik. Tanken var att bygga upp ett sortiment av smakrika korvar med hög kvalitet i ett litet mindre koncept. Det blev falukorv, varmkorv, grillkorv, frukostkorv, lunchkorv, chorizo, prinskorv och julkorv, vilket kanske låter som många sorter, men det är inte något mot de ANTAL sorters korvarna vi saluför idag!

Sorunda idag

Jag tycker det är viktigt att värna om våra svenska bönder och ha svenska råvaror. Både för att jag tycker det är en hederssak att stötta våra lokala producenter, men också för att kvalitén blir så mycket högre på slutprodukten som våra kunder får till bords. Dessutom verkar det som att det här är viktiga frågor även för andra! Jag har märkt det både på att kunderna säger det, och även på de senaste årens fina utmärkelser som till exempel ”Årets företagare 2012 av Företagarna Nynäshamn, “Årets korvprofil i Sverige 2016” av Korvakademien och “Årets smakutvecklare 2017 “ av White guide. Den fina responsen vi får ger en vinnarskalle som mig en god känsla av att framtiden ser ljus ut för korv.

Förhoppningsvis vill vår nästa generation fortsätta med tillverkningen. Utveckla företaget och fortsätta förgylla svenska bord med våra smakrika korvar.

Vår tillverkning och försäljning

Vår fabrik har under tiden växt och vi har byggt om ett flertal gånger i takt med att produktionen har ökat. Vi handknyter fortfarande många av våra korvar, så man kan säga att även korven är som ett hantverk. Vi började med försäljning på restauranggrossistsidan, men har de senaste åren ökat starkt även hos butiker. Att våra korvar är populära har vi förstått efter uttalanden från kunder och de priser vi mottagit. Vi har fått enorm respons från våra kunder när vi haft våra demonstrationer och det peppar oss att vilja utvecklas med nya produkter. Vi hjälper gärna till med demonstrationer i butikerna för avsmakning av våra härliga korvar. Vi har även börjat tillverka veganska produkter och det har mottagits mycket positivt, där finns mycket potentialer att utveckla på det området.

/ Johan Lindqvist, VD